הפרעת אישיות

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

הפרעת אישיות באה לידי ביטוי בדפוסי התנהגות, רגשות ומחשבות שחורגים מהנורמות המקובלות, ואינם עולים בקנה אחד עם הציפיות של החברה המקיפה אותנו עד כדי גרימת קושי תפקודי לאדם הסובל מההפרעה, וגרימת חוסר נוחות ועצבנות יתר עבור הסביבה. אישיות היא לא דבר קל לשינוי ולכן הטיפול בהפרעת אישיות הוא מורכב, אורך זמן ודורש רצון, מודעות עצמית והתמדה, הן של המטופל והן של סביבתו.

מהי הפרעת אישיות?

אישיות היא מונח המגלם בתוכו את כלל דפוסי ההתנהגות, המחשבות והרגשות של אדם. אלמנטים אלה מיועדים לאפשר לנו להתנהל בעולם בו אנו חיים, לחוות אותו ואת האחרים המקיפים אותנו, להסתגל לסביבה בה אנו חיים ולכלליה, דרישותיה ומגבלותיה. הפרעת אישיות היא למעשה מכלול של דפוסי התנהגות, רגשות ומחשבות הגורמים לקושי אצל האדם האוחז בהם להתנהל בסביבתו, באופן שגורם נזק לסביבה וקושי בתפקוד היום יומי עבורו עצמו.

הפרעת אישיות מתגבשת אצלנו בדרך כלל בגיל ההתבגרות, כאשר אנו מסגלים לעצמנו צורות חשיבה או התנהגויות נוקשות ובלתי גמישות, שפוגעות ביכולתנו להסתגל לסביבה. ההפרעה יכולה להופיע בצורות שונות ועל גבי סקאלה שלמה של עוצמות. לא כל התנהגות חריגה או לא מקובלת היא הפרעת אישיות, ולא כל הפרעת אישיות באה לידי ביטוי בעוצמה והיקף זהים.

חשוב לדעת כי הפרעת אישיות היא אינה הפרעה נפשית. המדובר בהפרעה המתפתחת בהתאם לנסיבות החיים, קשיי ילדות והתבגרות, טראומות ומצוקות חיים, המגבשים אצל האדם תפיסות נוקשות ובלתי מתפשרות, די בצדק מבחינתו, ביחס לניסיון חייו. יחד עם זאת, כאשר אדם זה נתקל כאדם בוגר בחברה שמסביבו במשפחה, בחברה ובמקום העבודה, הוא מתקשה מאוד להסתגל וליצור קשרים בריאים, לאור הדפוסים אותם פיתח קודם לכן.

 

כיצד באה הפרעת האישיות לידי ביטוי?

הפרעת אישיות באה לידי ביטוי, ועל פי זה גם ניתנת לאבחון, בהוויה פנימית אישית ובהתנהגות, שאינן עולות בקנה אחד עם ציפיות החברה והנורמות האנושיות המקובלות. אצל אנשים שונים יכולה הפרעת האישיות לבוא לידי ביטוי בצורה שונה, בדרך כלל על פי החלוקה לשלושת הקטגוריות הבאות:

  • הפרעות אישיות אקסצנטריות – הפרעה פרנואידית, סכיזוטיפלית וסכיזואידית
  • הפרעות דרמטיות – הפרעה גבולית, היסטרית, נרקיסיסטית ואנטי-סוציאלית
  • הפרעות חרדתיות – הפרעה תלותית, נמנעת וטורדנית-כפייתית

כמו כן, יכולות הפרעות אלה להופיע בעוצמות שונות ובתדירות שונה, כשהאינדיקציה הניתנת למדידה בהיבט זה היא מידת הפגיעה התפקודית והמצוקה הנפשית שחש האדם וסביבתו. מצוקה זו יכולה לבוא לידי ביטוי במצבי רוח משתנים, מערכות יחסים מורכבות וקושי להחזיק מערכות יחסים, חרדת נטישה, חשיבה קיצונית ודיכוטומית, אימפולסיביות, כעס, בזבזנות, נטייה להתמכרות, פרנואידיות ועוד.

חשוב להדגיש כי לא כל חרדה ולא כל היסטריה הם סממנים להפרעת אישיות. המדובר בהתנהגויות נורמליות לחלוטין כל עוד הן מופיעות בנסיבות מתאימות ובמינונים מתאימים. כאשר אלו הופכות למוטיב חוזר בחייו של האדם, ומשקפות במידה רבה את אישיותו, או אז יתכן כי מדובר בהפרעת אישיות.

 

מהו הטיפול הניתן להפרעות אישיות?

שינוי דפוסי התנהגות, מחשבות ודפוס רגשי הוא משימה לא פשוטה אך בהחלט אפשרית. כיום קיימות טכניקות מגוונות, שיודעים אנשי מקצוע להציע לאנשים הסובלים מהפרעות אישיות. טכניקות אלה, לרבות CBT וסכמה תרפיה, מבוססות כולן על תהליכים פסיכולוגיים במסגרתם מבוצעת עבודה על שינוי דפוסי התנהגות, חשיבה ודפוסי רגש, ובמהלכם נדרש המטופל למחויבות עמוקה ולרצון עז לעבור שינוי. בכדי לסייע לשינוי הפסיכולוגי, ניתנות לעיתים גם תרופות פסיכיאטריות הממתנות את הסימפטומים המרכזיים של ההפרעה, ופותחות פתח נרחב יותר לשינוי.

תהליכי הטיפול בהפרעת אישיות הם תהליכים ממושכים, והשינוי מגיע בהדרגתיות רבה. רכיבים שונים בטיפול מיועדים לייצר את השינוי העמוק לאורך זמן, בעוד רכיבים אחרים מיועדים להתמודד עם מה שעובר המטופל בחייו בזמן אמת. יחד עם זאת, טיפול מקצועי המשלב טכניקות טיפול מותאמות למטופל, בליווי טיפול תרופתי מתאים, יכול בהחלט לייצר שינוי בו ניתן להרגיש כבר בשלבים הראשונים של הטיפול.

עיצוב קו הלסת
עיצוב קו הלסת ללא ניתוח

עיצוב קו הלסת באמצעות חומר מילוי נחשב לאחת הפרוצדורות המבוקשות והפופולאריות ביותר בתחום האסתטיקה של הפנים, ולא בכדי. קו הלסת מעניק לפנים את המסגרת והגבולות,